Are you working as a salesperson for a start-up? Here is how to get your first clients

Pracujete jako prodejce pro start-up? Poradíme vám, jak najít první klienty

Máte skvělý inovativní nápad? Jste schopni vyrobit produkt, který má potenciál stát se hitem? Máte kolem sebe lidi, kteří sdílejí vaše hodnoty, kterým věříte a jste ochotni se s nimi pustit do podnikání? Pokud jste na vše odpověděli „ano“, možná si myslíte, že jako obchodník start-upu nebudete mít skoro žádnou práci. Tak to ale úplně není. Přinášíme vám tři tipy, jak rozjet obchod s vaším start-upem a získat své první klienty.

Prodejnost coby priorita číslo jedna

Podle SalesForce blogu se mnoho těch, kteří rozjíždějí podnik, soustředí nejdříve na vývoj produktu a teprve poté přemýšlí, jak jej budou prodávat. Prodejní strategii byste ale měli mít na mysli již při samotném vývoji produktu a měli byste ji začlenit do samotného základu daného produktu. I sebelepší produkt s nepromyšlenou obchodní strategií je k ničemu.

Získejte přízeň názorových autorit

Prorazit s novým produktem nové firmy není jednoduché. Dobrým způsobem, jak si v tomto ohledu ulehčit práci, je získat přízeň a veřejnou podporu názorových autorit. Může se jednat o influencery, ale také o uznávané odborníky, VIP firemní klienty nebo určité úzce zaměřené skupiny klientů.

Zdůrazněný přínos pro klienta

Řada start-upů, především pokud přichází s nějakým novým, inovativním nápadem, má ten problém, že se příliš soustředí na popis svého produktu. Možná to zní zvláštně, ale klienty nezajímá váš produkt jako takový. Zajímá je, jaký přínos z daného nabízeného řešení budou mít oni. Tomu je nutné přizpůsobit i vaší prodejní strategii. Prezentujte benefity, které klientům z užívání vašeho produktu plynou, a zapomeňte na detailní technické popisy vašeho řešení.

 

-mm-

Are you working as a salesperson for a start-up? Here is how to get your first clients

Do you have a great innovative idea? Are you able to make a product that has the potential of becoming a hit? Are there people around you that share your values, who you trust and with whom you are willing to start a business? If you answered „yes“ to all these questions, you may feel, as a salesperson for a start-up, that you will not have much work to do. But that is actually not the case. We present you three tips on how to start doing business with your start-up and how to acquire your first new clients.

Marketability as the priority number one

According to the SalesForce blog, many of those who are starting a business focus first solely on the development of the product and only then are they thinking about how they will sell it. But you should keep a certain sales strategy in mind even when developing the product, and you should include it in the very core of the product. Even the best product is of no use if your business strategy is not thought through.

Get endorsement from opinion leaders

Breaking through with a new product from a new company is not easy. A good approach si to get an endorsement and public support from opinion leaders. These may be influencers, but also respected experts, VIP corporate clients or certain narrowly focused groups of clients.

Emphasized benefits for the client

Many start-ups, especially when they are introducing a new, innovative idea, have the problem of focusing too much on the description of their product. Maybe it sounds strange, but clients are not interested in the product as such. They are interested in the benefits that are in it for them. Your sales strategy must be adjusted to this fact. Present the benefits that the use of the product brings to your clients and forget on detailed technical descriptions of your solution.

 

-mm-

    Zdroj: SalesForce Blog - blog na stránkách společnosti SalesForce