5 tipů, jak poznat, že manažerská pozice není pro vás ta nejlepší volba

Manažerská pozice je snem mnoha ambiciózních pracovník. Ne každý aspirující lídr je ale pro tento úkol stvořen. Pokud uvažujete o tom, zda je pro vás manažerská dráha tou pravou, zkuste se zamyslet nad následujícími pěti body. Může se totiž stát, že se v nich poznáte, a pokud ano, možná je čas zvážit jinou kariérní cestu.

Nemáte rádi lidi a nejste komunikativní typ

Pokud se vám při představě neustálého kontaktu s lidmi rosí čelo a komunikaci považujete za nutné zlo, pak možná manažerská role nebude pro vás. Jak uvádí INC.com, manažeři tráví většinu svého času interakcemi s ostatními, ať už jde o motivování týmu, řešení konfliktů nebo prosté naslouchání potřebám svých podřízených. Pokud si neumíte představit, že by vás toto naplňovalo, možná je lepší zůstat v roli odborníka než lídra.

Delegování vám přijde jako slabost

Vyznáváte názor, že co si neuděláte sami, to nedopadne dobře? To by mohl být velký problém. Schopnost delegovat je totiž jedním z klíčových znaků úspěšného manažera. Pokud máte tendenci všechno držet pevně ve svých rukou a nejste ochotni věřit svému týmu, nejenže budete přetížení, ale tým bude postrádat důvěru a motivaci.

Představa, že byste neměli každý den přesný plán, vás děsí

Manažerská práce je často o improvizaci. Ať už jde o nečekané problémy v týmu, změny na poslední chvíli nebo neustále se měnící priority, je třeba být flexibilní. Pokud potřebujete, aby každý den probíhal přesně podle plánu, budete v manažerské roli pravděpodobně čelit časté frustraci.

Bojíte se konfliktů

Konflikty jsou přirozenou součástí jakéhokoli pracovního prostředí a manažer by měl být schopen je řešit efektivně a s nadhledem. Pokud je pro vás myšlenka konfrontace noční můrou a raději byste se jí vyhnuli za každou cenu, může to znamenat, že manažerská role vás bude více stresovat než těšit.

Nedovedete motivovat lidi kolem sebe

Úspěšný manažer musí být schopen inspirovat a motivovat svůj tým. Že si sami sebe neumíte představit, jak někoho motivujete a inspirujete? Pak byste měli zpozornět. Úspěšný manažer totiž musí umět porozumět individuálním potřebám a cílům svých jednotlivých podřízených.

 

-mm-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova