Tipy, jak své slabé stránky přetavit v přednosti

Každý máme nějaké silné a slabé stránky. A každý bychom se také měli snažit své slabé stránky redukovat či přímo eliminovat a přetvořit je v přednosti. Jak na to? Zde je několik obecných tipů.

Tyto tipy vychází z článku na blogu LinkedIn Talent.

Identifikujte své slabé stránky

Prvním krokem je zjistit, co vůbec jsou vaše slabé stránky. Snažte se sami na sebe podívat v co možná nejobjektivnějším světle a sepište si vlastnosti, přístupy a nedokonalosti, na kterých by stálo za to zapracovat.

Získejte zpětnou vazbu od svého okolí

Pokud si nevíte rady, jaké jsou vaše slabé stránky nebo kterým z nich byste se měli věnovat především, obraťte se na své okolí. Zeptejte se lidí, kterým důvěrujete, na jejich upřímný názor (mohou to být členové rodiny, ale i partneři, podřízení nebo nadřízení).

Určete, na kterých ze svých slabých stránek chcete zapracovat prioritně

Každý máme slabých stránek až nad hlavu. Důležité ale je určit si, kterým z nich se chcete věnovat ze všeho nejdřív. Vyberte si jednu dvě, maximálně tři, na které se zaměříte. Nemějte příliš přehnané ambice

Vzdělávejte se

Překonat své slabé stránky, to vyžaduje mimo jiné vzdělávání. Mějte otevřenou mysl a nebojte se naučit se něco nového, abyste dopad svých slabých stránek redukovali.

Podpořte své silné stránky

Jedním ze způsobů, jak upozadit své silné stránky, je ještě více akcentovat ty silné. Dobrou taktikou je tedy paralelně s prací na zlepšení svých slabých stránek zároveň pracovat i na zlepšení toho, co vám jde a co vás baví.

Dělejte drobné krůčky po dlouhou dobu

Nemyslete si, že změna přijde ihned. Buďte připraveni na sobě pracovat dlouhodobě a dělejte drobné změny po delší časový úsek, spíše než nějaké radikální, náhlé kroky.

Určete si realistické cíle

Buďte realisté. To, že nějaká vaše vlastnost je vaší slabou stránkou, je pravděpodobně dlouhodobý problém. A ten vyžaduje i dlouhodobé řešení. Nebuďte proto na sebe příliš přísní a určete si cíle, které budou skutečně dosažitelné.



-mm-

Zdroj: LinkedIn Talent Blog - blog profesní sociální sítě LinkedIn zaměřený na nábor a rozvoj talentů

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova