6 tipů, jak dosáhnout trvalého úspěchu v managementu

Úspěch v managementu není jen o rychlých vítězstvích nebo krátkodobých výsledcích. Skutečně úspěšným manažerem je ten, kdo dlouhodobě dokáže vést tým k efektivitě, kdo si umí udržet pozitivní přístup i motivaci a vytvářet stabilní prostředí pro své podřízené. Následujících šest tipů vám pomůže budovat dlouhodobý a udržitelný úspěch v roli manažera.

1. Buďte konzistentní

Jak uvádí web LeadershipNow.com, konzistence je klíčem k důvěře. Tým musí vědět, co od vás může očekávat – ať už jde o zpětnou vazbu, řešení problémů nebo podporu. Pokud neustále měníte své názory, hodnoty, zaměření nebo přístup, vaši podřízené nikdy nevědí, na čem jsou. A to u nich vede k pocitu nejistoty. Stabilní a konzistentní manažer vytváří stabilní a dlouhodobě úspěšný tým.

2. Umožněte svým podřízeným se rozvíjet

Svět se mění – a my se musíme měnit s ním. Dlouhodobého úspěchu se svým týmem tedy dosáhnete pouze tehdy, když jeho členům umožníte se neustále vzdělávat a rozvíjet. Investujte do svého týmu, vzdělávejte ho a dávejte příležitosti k rozvoji. Zaměřte se nejen na dovednosti potřebné pro aktuální projekty, ale i na ty, které budou užitečné v budoucnosti. Motivovaní zaměstnanci, kteří vidí, že mají možnost růst, navíc zůstanou loajální a produktivní.

3. Naslouchejte a reagujte

Manažerská komunikace by neměla nikdy být monologem. Manažeři, kteří jenom rozdávají úkoly, dříve nebo později narazí na stagnaci či neúspěch. Naslouchání svým podřízeným a jejich názorům je důležitým faktorem pro udržení dlouhodobých vztahů a spolupráce. Ukažte, že zpětnou vazbu vašich podřízených berete vážně a že jste ochotni reagovat na jejich potřeby či připomínky. Dlouhodobý úspěch vychází z týmové práce, a té nelze dosáhnout bez vzájemného naslouchání.

4. Buďte flexibilní a otevření změnám

Pracovní trh, technologie, očekávání klientů i trendy v leadershipu jako takovém – to vše se posouvá a mění přímo před našima očima. Manažeři, kteří zůstanou zaseknutí ve starých přístupech, riskují, že jim ujede vlak. Flexibilita vám umožní přizpůsobit se novým výzvám a technologiím. Zároveň buďte otevření inovacím – podporujte kreativitu svého týmu a společně hledejte nové cesty k efektivnímu řízení.

5. Udržujte přátelskou a zdravou pracovní atmosféru

Dlouhodobý úspěch se neobejde bez dobré atmosféry na pracovišti. Stres a toxické prostředí vedou k vyhoření a vysoké fluktuaci. Snažte se udržovat vyvážený přístup mezi výkonem a spokojeností zaměstnanců. Tým, který se cítí dobře, podává lepší výkon, je loajálnější a lépe spolupracuje.

6. Nezapomínejte na vlastní rozvoj

I manažer potřebuje čas na sebe. Neustálé zlepšování vlastních manažerských dovedností, jako jsou leadership, emoční inteligence nebo komunikace, je investicí do dlouhodobého úspěchu. Manažeři, kteří se neustále učí a reflektují své vedení, se lépe adaptují a efektivněji vedou týmy k úspěchu.

 

-mm-

Zdroj: Leadership Now - web věnovaný široké škále aspektů leadershipu

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova